Visste du att vissa växter faktiskt älskar när du pratar med dem? Nej, det handlar inte bara om myter. Jag har testat några ovanliga tricks hemma i lägenheten i Malmö — och det funkar bättre än jag trodde! Så här ska du inte bara vattna och byta plats, utan göra för att dina krukväxter verkligen trivs.
1. Gnugga bladen försiktigt – men varför?
Min kollega berättade om det här: att torka bladen med en mjuk trasa ökar fotosyntesen. Låt mig förklara – damm som samlas gör det svårare för växten att ta upp ljus. Prova med lite fuktig trasa då och då, men var försiktig med känsliga sorter som orkidéer.
2. Musik för gröna vänner?
Jag var tveksam, men forskare har visat att klassisk musik kan påverka plantors tillväxt. Det behöver inte vara en konsert i vardagsrummet – en mjuk bakgrundsmusik räcker. Jag har kört lite Vivaldi vid fönstret och törs säga att min murgröna blivit piggare. Någon i vårt plantforum bekräftade samma sak.
3. Kaffesump – bättre än du tror
När jag märkte att en stor monstera såg lite trött ut började jag mixa in lite lätt torkad kaffesump i jorden. Det ger näring och bevarar fukt. Men passa dig för för mycket – det kan göra jorden sur, och det gillar inte alla växter.
4. Ställ dina växter i en annan vinkel
Varför det? Jo, de flesta växter växer mot ljuset, så om du aldrig vrider dem blir de ensidiga och ”sneda”. Jag brukar snurra mina lite då och då, det gör att de får starkare stjälkar och ser mer välmående ut. Testa själv!
5. En liten bit bananskal i krukan
En gammal huskur som min farmor älskade. Skalen bryts ner och ger mineraler som kalium och fosfor vilket växter gillar. Släng inte bort dem direkt efter frukosten – lägg en bit under jorden (men inte för nära rötterna, annars kan det lukta illa).
Tips från mig – och kanske från dig
Så, de här fem knepen har räddat många växter hos mig, från trötta fikusar till latmaskiga ljusplantor. Fast ja, inte alla metoder funkar för alla gröna vänner och lägenheter (kanske beror det på luftfuktighet i Stockholm jämfört med Göteborg?). Så, vad säger du? Har du några egna oväntade husmorstips för dina växter? Skriv gärna i kommentarerna eller dela vidare.