Att ha en grön och frodig gräsmatta är nästan som en helig grej för många här i Sverige. Men ibland känner man bara – varför blir det så fläckigt och tråkigt trots all tid och vatten? Jag har testat en hel del metoder (vissa bra, andra mindre) och på sistone snubblade jag över några enkla knep som faktiskt funkar – utan att behöver göra det till ett helt projekt varje helg.
1. Klipp inte för kort – gräset behöver sin längd
Jag vet, frestelsen att klippa extra kort så allt ser “perfekt” ut är stor. Men gräset bränner lätt om det är för kortklippt – särskilt under torra somrar. Låt gärna gräset vara runt 5 cm ibland, då bildar det ett naturligt skydd mot uttorkning och ogräs som vill slå rot. Min granne tjatar alltid om det, och nu fattar jag varför.
2. Lufta gräsmattan regelbundet
Det låter supertråkigt – men att lufta gräsmattan, alltså göra små hål för att släppa in luft och vatten ner till rötterna, hjälper otroligt mycket. Jag körde det med en enkel grej från Bauhaus förra våren och skillnaden var tydlig redan efter några veckor. Jorden blir mindre kompakt och gräset kan andas bättre.
3. Gödsla rätt tider på året
Gödsling är inget man ska göra hursomhelst. Tidigt på våren är det bäst att använda ett kväverikt gödsel för att kickstarta tillväxten, men på sensommaren kan det däremot vara bättre med lite mer fosfor för rotavveckling inför vintern. Jag märkte att när jag sätter ut gödsel vid rätt tidpunkt, ser min gräsmatta friskare ut hela säsongen.
4. Vattna smart – inte ofta, men rejält
Vattna då och då men ordentligt – bättre än att ständigt strila lite. Det är något jag lärde mig efter att nästan dränkt gräsmattan en sommar. Djupvattning gör att rötterna växer djupare och gräset klarar bättre torka sen. Tips från min pappa – morgon eller sen kväll är bästa tidpunkten, då dunstar vattnet inte lika snabbt.
5. Tänk på vilka grässorter du har
Det här är en punkt man lätt glömmer, men olika grässorter trivs olika i vårt svenska klimat – och olika jordar. Rödgröe, ängsgröe eller rödsvingel – att blanda sorter kan göra gräset tåligare mot både kyla och värme. Jag köpte en blandning på Granngården för några år sen och det var nog bäst investeringen för just min trädgård.
Så, det är väl egentligen inte så krångligt om man bara provar lite smartare grejer och inte stressar med perfektion varje gång man går ut med gräsklipparen. fast, kanske jag hade lite tur också… Hur går det för dig med gräsmattan i år? Testade nåt nytt, eller har du höra andra tips? Släng gärna en kommentar!