Jag vet inte hur det är med dig, men varje vår känner jag mig som en expert på trädgårdsodling, och varje sommar påminns jag snabbt om hur mycket jag faktiskt fortfarande missar. Växterna som såg så pigga ut på våren kan plötsligt se ut att ha varit med i en torkkatastrof – trots alla mina försök att ta hand om dem. Kanske låter det bekant? Här är några enkla tips som hjälpt mig (eller i alla fall inte gjort saken värre) och som kan rädda dina växter från de vanligaste trädgårdsfelen.
1. Vattna rätt – inte för mycket, inte för lite
En klassiker som nog nästan alla trädgårdsodlare strular med ibland. Jag har själv dränkt krukväxter mer än en gång i vårens iver, för att sedan inse att rötterna ruttnar. Det handlar om timing och mängd – helst på morgonen, så jorden hinner suga åt sig vattnet innan värmen tar över. Och glöm inte att vissa växter är mycket känsligare än andra. Perenner kräver exempelvis mindre vatten än nyplanterade blommor.
2. Placera växterna rätt – solen är inte alltid din vän
Jag bodde i Sundbyberg några år och min balkong låg mest i stekande sol hela dagen. Första året köpte jag pelargoner och tomatplantor, tänkte att de älskar sol, right? Fel. Solen höll på att steka ihjäl både plantor och själ. Numera kollar jag alltid växternas behov – en del trivs i skuggan eller halvskugga. Tips: läs på om just dina favoriter innan du planterar, det kan göra skillnad.
3. Övervaka jorden – ibland behöver den lite kärlek
Kompost, mull och naturliga gödningsmedel är mycket bättre än kemikalier – men det fattar man oftast inte förrän jorden ser ut att vara full av sand. Mitt tips är att kolla jorden regelbundet med en fuktmätare och komplettera med näring. Min granne i Huddinge använder bokashi-kompost och svär vid hur det boostar växternas kraft utan konstigheter.
4. Klipp och beskära – men var inte för ivrig
Det kan vara frestande att klippa bort allt som ser “tråkigt” ut, men ibland är det bättre att låta vissa blad och kvistar sitta kvar. De skyddar rötterna och hjälper växten att återhämta sig. Jag brukar följa lite regelnära råd, men också lita på magkänslan. Om en gren ser helt död ut – bort med den, men inte annars.
5. Var inte rädd för att fråga!
På våra lokala plantskolor i Stockholm och i trädgårdsgrupper på Facebook kan du hitta ovärderliga tips från folk som odlat länge. Jag har fått höra allt från hur man hanterar sniglar på Gotland till när det är bäst att plantera i Skåne. Så även om du tänker “det här borde jag veta” – fråga ändå. Det är ofta ok att inte vara fullärd.
Så, det här var lite av mina erfarenheter och små misstag – och vad jag lärt mig på vägen. Kanske inte världens mest revolutionerande tips, men hoppas de kan hjälpa dig att hålla dina växter glada i år. Prova dig fram, glöm inte att vattna (men inte för mycket) och håll humöret uppe även om något går fel.
Har du egna trädgårdsmissar eller räddningstips? Dela gärna med dig i kommentarerna!