jag minns första gången jag stod i en svensk sommarstuga, med jordgubbar ända upp till knäna – fast de var torra som knäckebröd. Hur kan något som luktar så sött vara så trist? Det fick mig att gräva lite djupare i hur man egentligen får de där riktigt saftiga bären. Och nej, det handlar inte bara om tur eller plats!
Varför blir jordgubbar ibland torra?
Det är lätt att skylla på vädret – för kallt, för torrt eller för blåsigt. Men varför går det ibland bättre än andra år? Experter på odling säger att det främst handlar om jord och bevattning. I Sverige, där vårt klimat kan vara ganska opålitligt, spelar rätt jordmån en stor roll. Sandig jord kan torka ut snabbt, medan lerjord håller mer vatten men riskerar att bli för kompakt.
Så lyckas du med saftighet – experternas tips
- Välj rätt sort: De flesta väljer Senga Sengana, men prova gärna någon av de nyare sorterna som pollineras bättre och håller saften kvar.
- Låt jorden vila och gödsla klokt: Jordgubbar är tacksamma men tröttas ut lätt. Växelbruk eller att plantera på ny mark är smart. Använd gärna organiskt gödsel – det ger både näring och bättre jordstruktur.
- Vattna på rätt sätt: Undvik att blöta bladen – vatten på bladen skapar risk för mögel. Rikligt och jämnt vatten under bärens utveckling däremot ger de där saftiga resultaten.
- Täck med halm eller fiberduk: Skyddar mot fuktbortfall och håller bären rena – även våra svenska mårbacka-familjer gör det!
Personliga erfarenheter och små tricks
på vår lilla gård utanför Uppsala kör vi med droppbevattning. Det kan låta överkurs men är faktiskt värd varje krona när smaken skiljer sig så markant. Min granne, som har haft jordgubbar i flera år, säger att det handlar om tålamod också – plocka inte för tidigt. De ska nästan kännas lite tunga i handen, som om de gömmer vatten i sig.
många pratar också om att skörda på rätt tid på dagen – tidig morgon när jordgubben är som saftigast. Kanske lite extra jobb, men värt det om du ska bjuda på fika med vänner.
Avslutande tankar
så, vill du ha jordgubbar som nästan droppar av saft? Tänk på jorden, vattningen och sorten – och var inte rädd för att testa dig fram. Kanske är det ganska enkelt ändå, att få svensk sommar på tallriken att smaka precis som du minns från barndomen.
har du egna tips eller knep? dela gärna i kommentarerna – jag är nyfiken på vad som funkar för er! Ibland är det just den där oväntade metoden som ger de bästa bären.