Är det här felet som förstör din fruktodling? Lär dig undvika det!

Upptäck det vanligaste felet som förstör din fruktodling och lär dig enkla knep för att rädda skörden i svenska trädgårdar.

Det är lätt att tro att fruktodling bara handlar om sol, vatten och bra jord. Men på riktigt – ett litet slipprigt misstag kan ruinerar hela skörden. Jag har hört det från grannen, själv har jag fått bitter eftersmak efter några misslyckade säsonger. Så vad är den där vanliga fällan som många trampar i utan att veta om det?

Övervattning – den tysta saboteuren

jag har märkt att många tror att mer vatten alltid är bättre. För fruktträd kan det dock bli tvärtom. För mycket vatten kväver rötterna, och rötterna behöver ju luft! När jorden blir för blöt kan man nästan se hur trädet straffas – gula blad, dålig fruktutveckling och ibland till och med svampangrepp.

En kollega i Skåne berättade att han förlorade nästan hela sin äppelskörd förra året just för att han överskattade hur mycket vatten träden behövde under en ovanligt blöt sommar. Det är inte bara han — ganska många hobbyodlare gör samma misstag.

Hur vet man om man övervattnar? 3 enkla steg:

  • Känn på jorden: Stick ner fingret ett par centimeter – är jorden fortfarande blöt? Låt den torka lite.
  • Håll koll på bladen: Bladen som blir gula och hänger slött är en varning.
  • Undvik ständig vattning: Bättre att vattna ordentligt men sällan än lite hela tiden.

Bra tips som funkar – från någon som testat och bränt sig

Om du som jag gillar att odla i container – var extra försiktig med dränering. Många vanliga krukor i exempelvis Plantagen är finfina men ofta dåliga på att släppa ut överskottsvatten. Förra sommaren bytte jag ut alla underlägg mot lecakulor i botten och det gjorde verkligen skillnad.

Sen är det värt att fundera på marken. Torvmull blandat med lite sand gör jorden luftigare. Jag fixade det själv i ett gäng pallkragar hemma i Göteborg – mår både äppelträd och päron bättre av, tror jag.

Andra vanliga fel som ofta hänger ihop

  • Försurning av jorden: Om pH sjunker för lågt kan träden inte ta upp näring
  • Fel placering: Fruktträd vill ha sol men också vindskydd, särskilt här i södra Sverige där vinden kan vara stark
  • Dålig beskärning: Gör man rätt gör man mer än man tror – trädet får bättre luft och mindre risk för sjukdomar.

Men okej, allt ovan beror såklart på sort och lokala förhållanden. Kanske funkar det annorlunda i Norrland, jag är mer av en söder-guy när det gäller fruktodling, haha. Men i stort – vattenräkningen är nyckeln. Övervattna inte dina kära äpplen, päron och plommon.

Om du vill testa lite enklare kan du köpa en billig jordfuktighetsmätare på Clas Ohlson eller Biltema – jag har använt en i några år för att hålla koll, även om det ibland är lite klurigt att tolka siffrorna.

Har du själv råkat ut för katastrofer i trädgården? Dela gärna i kommentarerna, så kan vi hjälpas åt att inte göra om samma misstag. Eller kanske har du ett eget odlargeni-steg som gör livet enklare? Jag är nyfiken.

kort sagt – rätt vattning kan vara den skillnad som räddar din fruktodling i år. Låter enkelt men är lätt att glömma bort.