Visste du att det mesta av det som slängs i soporna från köket kan förvandlas till små mirakel för din trädgård? Jag har testat fler knep än jag kan räkna, och även om inte allt funkar felfritt – så finns det definitivt några guldkorn. Många av oss tänker inte på att bananskal, kaffesump eller äggskal kan hjälpa växterna att växa bättre. Så, på riktigt – varför inte ge det en chans?
1. Kaffegrut som naturlig gödning
Jag brukar samla min använda kaffegrut och strö den runt mina rosor och penséerna. Kaffe är rikt på kväve, vilket är en av de viktigaste näringsämnena för växter. Dessutom bidrar det till att förbättra jordens struktur med tiden.
Var bara försiktig så att du inte tar för mycket på en gång – för surt för vissa växter. Men för surjordsälskande pioner och rhododendron kan det vara en hit!
2. Äggskal för starka växter
Jag samlar äggskal i en burk på köksbänken, torkar dem och krossar sedan till små bitar. Sprid dessa runt tomatplantorna eller paprika – de gillar kalciumet. För mig har det minskat risken för blommanspricka, ett problem som många grönsaksodlare känner igen.
3. Kokta grönsaksrester blir näringsrikt kompostmaterial
Resterna från kokta grönsaker slänger jag aldrig – de åker direkt i komposten. Där bryts de ner snabbt och ger näring till jorden samtidigt som de hjälper mikroorganismerna som lever där. Du kan även testa att blanda dem med lite kaffesump för att snabba på processen.
4. Bananer tillväxtboost
Bananer är inte bara goda för oss – bananskal är fyllda med kalium och magnesium som växter älskar. Skär skalet i små bitar och gräv ner det i jorden runt dina plantor. Jag har hört från en kollega i Malmö att det gör stor skillnad för deras rosor, även om jag själv fortfarande testar effekten…
5. Vatten från kokta grönsaker som flytande näring
Nästa gång du kokar potatis eller morötter – spara vattnet innan du häller ut det. När vatten svalnat kan du använda det till att vattna dina krukväxter eller växthusväxter. Det är ett enkelt sätt att ge lite extra mineraler utan att köpa dyra näringstillskott.
Tips för att lyckas bättre
- Se till att inte övergödsla – det kan stressa växterna mer än hjälpa.
- Undvik brett användande av allt på en gång – testa i liten skala först.
- Var noga med att inte ha med kött eller mejeriprodukter i komposten – det lockar djur.
- Förvara komposten på en skuggig plats, särskilt i sommarvärmen i södra Sverige.
Alltså, det känns liksom bra att göra nytta på flera plan – både miljön och trädgården tackar. Om du har egna köksavfallstricks får du gärna skriva i kommentarerna, det är ju ändå så här man lär sig allra bäst. Själv håller jag fortfarande på att testa vissa metoder, men just nu känns det som om jag är på rätt spår. Så – testa lite du också, det kanske slutar med att dina tomater blir grannskapets snackis…