Så lyckas du med egen kompost – steg-för-steg guide för nybörjare

Lär dig skapa egen kompost hemma – rätt plats, vad slänga, och enkla knep för att få näringsrik jord snabbt och lätt. Perfekt nybörjarguide!

På senare tid har kompostering blivit något av en hobby för många i Sverige. men ärligt talat – det känns ibland som en konstform. Hur gör man för att den inte ska lukta illa och faktiskt ta hand om allt skräp? Jag har testat olika sätt, misslyckats, och till slut hittat en metod som funkar – kanske för dig också.

Varför kompostera ens?

Det är inte bara en trend. Genom att kompostera kan du minska avfallet, få grym jord till växterna och känslan av att faktiskt bidra till något hållbart är rätt skön. Dessutom slipper du slänga allt grönt i soporna, det är en win-win. Min granne i Bromma säger att han sparat flera säckar jord från köp varje år tack vare sin kompost.

Steg 1: Välj rätt plats och kärl

Glöm inte — det ska vara lätt att komma åt! Välj en skuggig plats i trädgården, helst med lite vindskydd. En vanlig kompostbehållare av plast eller trä funkar fint, men en simpel hög med en ram runt kan funka om du vill börja enkelt.

  • Undvik extrem sol, då torkar komposten snabbt
  • Placera på jord eller gräs – det hjälper nedbrytningen
  • Se till att behållaren har luftning

Steg 2: Vad ska man slänga i komposten?

Det här är nog det mest förvirrande. Jag pratade med en hobbyodlare i Uppsala som undrade varför hans kompost aldrig blev varm – han slängde mest kaffesump och äppelskrutt. Nyckeln är att ha balans mellan ”brunt” och ”grönt”.

  • Grönsaker, frukt, kaffesump, gröna växtdelar – ger kväve
  • Hö, löv, tidningspapper, kartong – ger kol

Undvik kött, mejeriprodukter och feta rester – de drar till sig skadedjur och luktar illa. På vårt lokala Återbrukstorg tippar de ofta om detta, men det är lätt att glömma.

Steg 3: Skötsel och tålamod

Rör om i komposten varannan vecka så luften kommer in och nedbrytningen går snabbare. Jag har märkt att det är lätt att bli lite lat här, speciellt när det är kallt ute. Släng på lite vatten om det verkar för torrt – men inte för blött heller. Vissa månader gick min kompost lite i dvala, men det kommer igång igen på våren, det är väl så det funkar.

Vad händer till slut?

Efter några månader, oftast 6–12, kommer du ha en mörk, smulig massa som luktar jord – din egen super-näringsrika jordförbättrare. Perfekt att blanda med trädgårdsjord eller krukjord. På min balkong i Stockholm har jag använt komposten för tomatplantorna, och de blev faktiskt finare än tidigare år.

Tips från mig – och kanske du också

  • Ha två kompostar: en som är aktiv och en som får vila
  • Gör en enkel termometer av en träpinne för att kolla värmen
  • Om du bor i lägenhet – testa bokashi, det är fermentering i hink och funkar rätt bra ändå

kort och gott – det är inget raketvetenskap, men kräver lite vilja och lite koll. Kanske det värsta är att man måste komma ihåg att röra om och inte bara slänga allt i en hög som sedan glöms bort. Men när jorden väl börjar dofta så där härligt av skog – då känns det som att man gjort något vettigt.

Har du testat kompostera? Dela gärna dina tips eller misslyckanden här nedan, det gör alltid processen roligare!