Visste du att många av våra älskade blommande växter egentligen kan blomma flera gånger under samma säsong? Det låter nästan för bra för att vara sant, men med några enkla knep kan du få dina pelargoner, fuchsior och andra favoriter att fortsätta spraka i färg långt in på hösten. Jag testade själv på balkongen i Göteborg — och visst blev det lite tokigt ibland, men också många överraskningar.
Varför slutar växterna blomma?
Faktum är att många växter balkar ur då de saknar energi eller rätt förutsättningar för att fortsätta blomma. Oftast handlar det om näring, ljus och beskärning. Om din växt ser trött ut eller bara sitter där med några få vissna blommor — då är det dags att agera. Min granne säger alltid: “En trött pelargon behöver kärlek, inte mer vatten!” Kanske lite rätt där…
1. Beskär och plocka bort bortblommade knoppar
Det här är nog mitt bästa tips: klipp bort alla vissna blommor och skadade blad. Det ”lurar” växten att tro att den fortfarande ska satsa på nya knoppar. Många glömmer det här, men det är nästan som att ge växten en ny chans. Jag brukar använda en enkel, vass sax – fungerar bättre än de där små sekatörerna som ofta känns klumpiga.
2. Rätt näring är nyckeln
En trött blomma behöver inte bara vatten — den behöver mat! Satsa på gödsel anpassad för blommande växter. Månadsvis eller varannan vecka funkar bra, men överdriv inte — kan göra mer skada än nytta. Kolla in på lokala Plantagen eller Blomsterlandet, där finns specialprodukter som är perfekta för svenska sommarväxter.
3. Ge dem rätt ljus – och luft!
Ljuset är viktigt, men tänk också på frisk luft. Många gör misstaget att placera växter i ett fönster där det är varmt och instängt, vilket knappast boostar blomningen. Min erfarenhet från Stockholm är att lite drag kan göra susen — fast inte om man bor på riktigt vindpinade platser såklart. Så prova hitta en plats som är ljus men inte solstekig hela dagen.
4. Testa rotning av sticklingar
Om du ändå är sugen på att få fler blommor så är det en kul grej att ta sticklingar från växten och rota dem. På så sätt får du fler blomster att pyssla om — och om någon dör eller slutar blomma, har du alltid en backup. Jag provade med mina hortensior och blev förvånad över hur snabbt de satte nya rötter. Kanske funkar det även för dig?
Slutligen – ha tålamod och våga prova!
Blomning är inte en exakt vetenskap — vissa år går lättare än andra. Jag har lärt mig att det viktigaste är att inte ge upp på sina växter när de verkar hänga med huvudet. Kanske är det något enkelt som saknas? Eller så behöver de bara lite tid för att hämta sig. Om du kommer på några egna tricks, dela gärna i kommentarerna! I vårt chattforum på jobbet började den här diskussionen förra veckan — alltid kul att höra andras erfarenheter.
Så, koroche — pröva, gå ut och beskär lite i helgen! Ditt hem kan snabbt bli en blomstrande oas, även i höstmörkret.