Visste du att det går att få kompost på halva tiden – med lite knep som inte alls är så självklara? Jag testade själv några av expertknepen nyss, och det känns som att min trädgård blivit gladare, fast komposten bara står i ett hörn. Kanske funkar det bara i Sverige, eller bara i Borås där jag bor, men ändå… det är värt att prova.
Varför blir min kompost så långsam?
Jag vet inte hur många gånger jag stått där och väntat på att det ska börja lukta jord och inte sopor. Komposten kan vara seg av flera skäl:
- För mycket fukt eller för torrt
- Fel förhållande mellan grönt och brunt material
- Otillräcklig luftning
- Kyligt klimat – vilket vi har ganska ofta i Sverige
Folk runt mig brukar slänga typ allt ”komposterbart” direkt i lådan, men vet du vad? Det funkar inte alltid så smidigt.
Oväntade tips från proffsen
Jag kollade upp vad några svenskar med koll på trädgård och hållbarhet säger. Här är saker jag provat och faktiskt märkt skillnad på:
1. Hacka och skiva mer än du tror
Kollegan på jobbet berättade att han alltid krattar ihop löv, kvistar och matrester innan de hamnar i komposten. Små bitar bryts ner mycket snabbare, och dessutom kan du få lite mer värme i högen. Fick nästan feeling att börja använda trädgårdssaxen hemma också.
2. Vänd ofta – men inte för ofta
Visst, luft behövs. Men kan vända för mycket stressa mikroorganismerna. Månaderna innan jag började vända varannan vecka gick komposten som en snigel, men när jag drog ner på vändandet till var tredje vecka blev processen både snabbare och luktfriare. Lite kontraproduktivt, men jag testar vidare.
3. Tillsätt ”magiska” ingredienser
Många tipsar om att kasta i lite kaffesump eller äggskal – och det funkar faktiskt. Kaffesumpen hjälper till att hålla syran i balans och äggskalen ger extra kalk, som bakterierna älskar. Mamma i Göteborg har alltid haft egen kompost, och hon säger att det är hemligheten till allt det där fina jorden.
4. Håll koll på fukten – men glöm inte klimatet
I en regnig svensk sommar är det lätt att komposthögen drar åt sig för mycket vatten. Jag brukar täcka med lite gammal presenning eller löv när det regnar mycket. Samtidigt kan det bli för torrt på vintern – låt högen vila lite då, så startar den om sig i vår.
En snabb kompostchecklista för dig
- Hacka dina kompostmaterial i småbitar
- Blanda grönt (kylskåpsrester, färska växter) med brunt (torrt löv, kvistar)
- Vänd komposten ungefär var tredje vecka
- Tillsätt kaffesump och äggskal då och då
- Täck komposten vid mycket regn
Avslutning
Det kanske låter lite meckigt, men tror du inte att det är värt att testa? Jag har börjat få en riktigt fin, jordig kompost här hemma – och smaken på tomaterna i kökslandet har nog blivit bättre också. Om du har egna tips eller funderingar, dela med dig i kommentarerna – så kan vi hjälpas åt att bli bättre på det här tillsammans.
korcge sagt, nu är det bara att sätta igång och vända lite på sin egen högen!