Det är något visst med att lägga tid i trädgården på våren – man ser allt börja spira, frön som tar sig och färger som plötsligt poppar upp. Men sen kommer den där jobbiga ohyran och käkar upp allt, eller nästan. Jag har testat en miljon olika metoder, vissa funkar, andra var totalflopp. Här delar jag tips jag försökt i flera år och som faktiskt håller din trädgård frisk och krispig – åtminstone för det mesta.
1. Förebygg med rätt jord och växtval
Förvånansvärt många glömmer att en frisk trädgård börjar i jorden. Jorden i Sverige, särskilt här i södra delarna, kan vara ganska tung och lätt kompakterad. Genom att tillföra kompost eller torvmull – som dom flesta på kommunen tipsar om – får du bättre struktur och mindre gynnsamma förutsättningar för ohyran. Välj dessutom växter som trivs i ditt område, varken för exotiska eller direkt problemväxter som ofta drar till sig skadedjur.
2. Naturliga fiender – dina bästa vänner
Bin och fjärilar är ju förstås alla välkomna, men tänk även på nyckelpigor och spindlar. Jag brukar försöka undvika starka kemikalier just för att de dödar smådjur som äter bladlöss och andra skadeinsekter. Har du pallkragar är det smart att plantera ringblommor eller vitlök runt om – enligt min erfarenhet av min mormors gamla trädgård skrämmer det bort bladlöss rätt bra.
3. Regelbunden koll och snabb insats
Det låter tråkigt, men man måste nästan gå en runda i trädgården varannan dag och kolla noga. För så fort ohyran hunnit bli ett problem är det mycket svårare att få bort den. Prova att spruta med en blandning av vatten och lite såpa – det är miljövänligt och funkar hyfsat mot bladlöss, särskilt om du gör det på morgonen. Några gånger i veckan räcker, men glöm inte att även ta bort angripna blad.
4. Undvik övervattning och trängsel
Har du för tätt mellan växterna blir det som en fälla för ohyran. Dessutom gillar ohyran fuktiga miljöer, så att vattna rejält varje dag är inte optimalt – men nu kanske någon tänker “jag vill ju inte torka ut min basilika”. Jo, jag fattar, men på väggen till huset, i ett hörn med väldigt lite sol, där har det varit ohyra varje sommar för mig. Lite knep att tänka på alltså.
5. Stärk växterna med naturliga boosts
Jag har börjat ge mina plantor nässelvatten – ja, det luktar skumt men funkar! Det är fullt med näringsämnen som stärker växternas immunförsvar. Och då orkar de bättre stå emot angrepp. En annan grej är att strö ut kaffesump vid plantorna, det har jag läst funkar mot sniglar, även om jag inte märkt jättestor skillnad än.
Sammanfattningsvis finns det inga mirakelkurer, men att jobba med naturen och lyssna på vad trädgården säger gör stor skillnad. På min gata i Malmö pratar vi ofta om sådana små trick och det funkar bättre än kemikalier – dessutom slipper man sitta med handsprit efteråt. Kör också på sunt förnuft och kom ihåg att en liten ohyra inte alltid är farlig – i naturen hör det till.
Har du egna tips eller erfarenheter? Dela gärna i kommentarerna här nedanför – trädgårdssäsongen är lång, och jag är säker på att vi alla har något att lära av varandra. Lycka till!