Det här gör du fel när du planterar hallon – undvik vanliga nybörjarmissen

Planterar du hallon i din trädgård? Här är vanliga misstag du bör undvika för att lyckas och få rik skörd – expertens enkla råd.

Att odla hallon hemma kan låta som en enkel grej – köp plantor, sätt ner dem i jorden och vänta på skörden. Men icke. på senaste tiden har jag snappat upp flera missar många gör när de planterar hallon, särskilt om man är nybörjare. Vill du slippa trötta, futtiga plantor och noll bär? Då ska du läsa vidare.

1. Fel val av plats – hallon gillar inte allt

Hallon trivs allra bäst i soliga, skyddade lägen. Min kompis planterade sina hallon under ett stort äppelträd och undrade varför det nästan bara blev blad och inga bär. Löv, rötter och skuggning gjorde sitt. Jorden behöver också dräneras bra – vatten som står still kan ruttna rötterna. Så: välj en solig fläck i trädgården utan stora träds rötter i närheten.

2. Glöm inte jorden – hallon kräver näring

Jag har sett folk bara gräva ett hål och stoppa ner plantan – men hallonbuskar gillar fett med näring. Speciellt i början. Man kan blanda i väl komposterat material eller stallgödsel i jorden när man planterar. Sen är det smart att täcka med ett lager halm eller löv för att behålla fukten och hålla ogräset borta.

3. Plantera på rätt djup – varken för grunt eller för djupt

Plantera hallonen så att markytan är vid plantans krage (där roten övergår i stammen). Planterar man för djupt kan det hända att stammen ruttnar eller att plantan inte växer ordentligt. För grunt kan göra att rötterna torkar ut och busken blir svag. det här är en klassisk nybörjarmiss.

4. Undvik torka och torr jord

Många tror att hallon är torktåliga. visst, de klarar lite torka, men det funkar inte på nyplanterade buskar. Jag minns när jag glömde vattna mina nya hallon i två dagar – plantorna hängde som ledsna hundar. En bra regel är att hålla jorden jämnt fuktig, särskilt under våren och sommaren.

5. Köpa rätt sort för vårt klimat

I Skåne funkar kanske allt, men här runt Stockholm eller i norra Sverige kan vissa sorter få problem. Välj hallon med härdighet i åtanke – t.ex. ‘Polka’ eller ‘Malling Promise’ är bra val som tål svenska vintrar bättre. Min granne köpte en sort som skulle funka överallt, men den gav knappt några bär.

Bonus: Så här sköter du dina hallon efter plantering

  • Täck marken med kompost eller halm varje vår.
  • Klipp bort gamla grenar efter skörd – det ger plats för nya.
  • Ge näring i början och mitt i säsongen med något svagt gödselmedel.
  • Håll koll på sniglar och bladlöss – de älskar hallon lika mycket som vi.

På tal om det – i vårt lokala trädgårdsforum diskuterade vi häromdagen just det här med hallonplantor och hur enkelt det är att sabba allt redan i starten. Det känns som att de flesta misstag man gör går att undvika bara man vet vad man ska titta efter. Eller är jag naiv?

Så, om du är sugen på att börja odla hallon själv – gör inte samma fel som jag och mina bekanta gjorde i början. Välj platsen, ge näring och vattna klokt. Kanske har du egna tips? Berätta gärna i kommentarerna nedan, vore kul att höra era erfarenheter!