Har du någonsin tänkt på hur mycket pengar som egentligen går åt till att köpa gödsel på vintern? Jag fick nog förra sommaren – testade att göra egen supergödsel hemma, och det blev ganska bra, även om det inte blev perfekt. Tänk dig att kunna boosta dina plantor utan att behöva springa till Odlingshörnan varje vecka. Vi snackar här om enkla knep som alla kan klara av, även om du mest kör på balkongen eller i kolonin.
1. Känn din kompost – grunden för supergödsel
Några månader innan våren drar igång brukar jag se till att ha en välmående kompost. Grejen är att kompostjord är full av näring och mikroorganismer som älskar växtrötter. Men, det är också här många missar: du måste blanda grönt och brunt material, annars luktar det illa eller blir bara slamigt. Mina favoriter till det där är kaffefilter, äggskal från svärmors kakbak och lite gräsklipp.
2. Nätgödsel med nässlor – gratis och effektivt
Min mamma brukar säga att nässlor är ”skogarnas alldeles egna superhjälte”. Jag vet inte om det är exakt så, men nässeljäsning är top för att få ut järn, kväve och kalium i en flytande form som plantorna kan suga upp snabbt. Bara samla nässlor, fyll en dunk med vatten och låt stå i solen en vecka eller två. Väldigt praktiskt! dock – lukten är inte direkt en hit i lägenheten, så kanske bäst för trädgården ute.
3. Äggskal för kalk och kalcium
Äggskal är oftast bortglömt men kan göra underverk för markens pH-värde och motverka ruttnande frukt på tomater. Mina frukter blev märkbart fastare efter några veckor med äggskalspulver i jorden. Vill du ha en liten extra boost kan du rosta dem i ugnen först – enklast är att krossa i en mortel eller med en kavel.
4. Kaffesump – mer än bara återvinning
har du samma vana som jag – dricka en halv liter kaffe om dagen? Släng inte sumpen i bin, häll den i komposten eller rakt ner i jorden. Den är rik på kväve och passar perfekt både för grönsaker och blommor. bara undvik att det blir för mycket på en gång – jorden kan bli lite sur av det, särskilt om du redan har sur jord.
5. Urin som snabbgödsel – kontroversiellt men effektivt
okej, det här är lite udda, men på våra lokala odlingsforum i Malmö pratar folk öppet om det. Urin är superrikt på kväve och fosfor, om du späder det ordentligt (ca 1:10 vatten). Jag började med små doser på tomatplantorna förra året och de kändes faktiskt piggare. Men såklart – ta det försiktigt och undvik att skyffla det direkt på bladen.
Sammanfattning: Mer är bättre, men med måtta
Den stora grejen jag märkt efter att ha experimenterat flera säsonger är att man faktiskt kan göra jorden till en levande, självförsörjande liten ekosystem med enkla medel – det räcker långt med lite tålamod och några nävar rester hemifrån. Så testa, prova dig fram och känn skillnaden på dina egna odlingar utanför Stockholm eller på Gotland. kanske funkar det lika bra för dig som för mig? i alla fall något att sparka igång våren med.
Berätta gärna hur det gick för dig, eller om du har andra knep att dela med dig av – alltid kul att höra!