Gör inte detta misstag när du komposterar – så undviker du problem i trädgården

Lär dig undvika vanliga misstag vid kompostering. Praktiska tips för en frisk och välmående trädgård hela året i Sverige.

Att börja kompostera känns ofta som ett enkelt steg mot en grönare trädgård. Men tro mig, det är lätt att snubbla på små saker som kan förvandla ditt komposthögen till ett stinkande kaos eller något som myror och råttor älskar. Jag har själv haft mina strulande stunder – och jag tänkte berätta vad man verkligen bör tänka på innan man kastar i nästa näve trädgårdsavfall.

Vanliga misstag som kan förstöra din kompost

  • För mycket vått eller för mycket torrt: Komposten behöver balans. Om du bara kastar i grönt, som gräsklipp och köksrester, blir det lätt blött och kladdigt. Om du bara har torra löv och pinnar – då torkar det ut. Det ska vara en fin mix, ungefär som att göra en liten ’smulpaj’ i lagom delar.
  • Matrester som lockar skadedjur: I vårt svenska klimat är det extra lockande för råttor att smyga sig på komposten om man slänger i kött, fettrika rester eller mjölkprodukter. Många av oss tänker inte på det, men det är bättre att undvika dessa helt.
  • Ingen luftcirkulation: Jag har sett trädgårdsråd där man bara säger ”vänd på högen då och då”. Alltså, jo – men det är svårare än det låter. Om komposten blir för packad börjar det lukta illa. En enkel lösning är att lägga in pinnar emellan för att skapa små kanaler för luft.

Smarta tips för en lyckad kompost i Sverige

För oss i Sverige är klimatet en extra faktor – vinter och fukt gör att komposten kan ta längre tid att bli klar. Här är några saker som andra i mitt trädgårdsnätverk har sagt funkar bra:

  1. Starta med en tjock botten av grova pinnar – hjälpte min granne i Uppsala som alltid haft problem med dålig luftning.
  2. Blanda riktiga ”gröna” och ”bruna” material: gräsklipp, kaffegrund mot löv, kvistar och papper. Har du pilesnår around – hacka det gärna smått.
  3. Täck över komposten: Många använder en gammal presenning eller till och med en plåthink över högen på vintern för att hålla värmen uppe och slippa för mycket regn.

Varför är allt detta så viktigt egentligen?

Jo, för när komposten funkar som den ska får du en grym jordförbättrare som gör att dina plantor vuxer bättre, håller fukten och kan minska användningen av konstgödsel. Men missar du balansen kan du istället få problem med illaluktande högar eller insektsplågor i trädgården. Och det vill ingen.

Jag vet att det kan kännas som kompostering är lite av en liten vetenskap – men ofta handlar det om att prova, fatta några enkla regler och se vad som funkar just hos dig. kanske får du prova dig fram lite, men i slutändan är det riktigt belönande när man ser hur naturen gör sitt magi.

Testa själv!

Om du inte redan har en kompost – börja smått på balkongen eller i trädgården. Ta det lugnt med vad du slänger i från början och följ några av dessa tips så slipper du trassel. Har du egna erfarenheter eller frågor? Skriv gärna i kommentarerna – man lär sig alltid mer av varann.

Så – inget gör komposten perfekt från dag ett, men man blir bättre med tiden. Och vem vet, snart kanske du går runt och känner dig som en riktig trädgårdsmästare, redo att skörda jordens guld.