Att kompostera är förstås inte något nytt — nästan varje trädgårdsentusiast snackar om det. Men trots det ser jag runt mig allt för många misstag som folk gör när de väljer och sköter sin kompost. På något sätt glöms en hel del små, men viktiga detaljer bort, som faktiskt kan göra en enorm skillnad i trädgårdens hälsa. Jag vet inte, kanske är det för att vi vill ha snabba lösningar eller för att vi inte riktigt orkar gräva ner näsan i det där ”kompoststruliga”.
Men, om du är som jag och vill se riktiga förändringar i blomrabatten eller grönsakslandet, så häng med lite här — för det här har de flesta faktiskt missat.
Varför är rätt kompost så avgörande?
Kompost är ju i grund och botten det gödsel som naturen fixar själv — utan kemikalier. Problemet är bara att inte all kompost är lika bra eller passar till alla växter. Jag har testat olika varianter, från klassisk trädgårdskompost till kökskompost och till och med kommersiellt köpt kompost från Plantagen. Skillnaden? Den ena kan göra dina plantor sommartrötta och bleka, medan den andra ger dem liv och styrka.
Det många missar – rätt balans mellan grönt och brunt
- Grönt betyder färska växtrester, gräsklipp, köksavfall.
- Brunt är torra löv, kvistar, halm.
Jag har hör många säga att bara slänga allt som är ”organiskt” funkar – men nej. För mycket grönt = lukt och slask. För mycket brunt = långsamt, ingen nedbrytning. Det är ungefär som att laga mat utan recept, ibland blir den god och ibland som kartong.
Mitt tips: Kompost med svensk twist
Här i Sverige har vi ju enormt mycket barrskog — perfekt som brunt material i komposten. Men det händer att folk kör på bara löv och sen klagar på att komposten luktar illa eller inte blir klar. Kanske för att tall- och barrnålar har en lite annorlunda nedbrytningstid.
Vad jag gör är att blanda in en näve jord från trädgårdslandet varje gång jag lägger på nytt material. Där finns nämligen mikroorganismer som sätter igång processen snabbare. Dessutom peppar jag familjen att anamma säsongens skörd – till exempel är nässlor, maskrosor och annat “ogräs” rena vitaminbomber att slänga i komposten.
Vanliga missar i svensk trädgårdskompostering
- Tror att kylskåpsavfall är ”bra att slänga” – fel! Köp en separat maskkompost istället.
- Öppnar inte komposten regelbundet – syretillförsel är nyckeln!
- Tror att komposten MÅSTE vara brun under hela vinter – jo, men den behöver skyddas från överdriven fukt.
Varför inte testa bokashi-kompostering?
På sistone har jag fått upp ögonen för bokashi, en fermenteringsmetod som blir mer populär i Sverige. Finns att köpa på många ställen, till och med hos Granngården. Det är liksom snabbare och mer luktfritt – för dig som bor i Leva-Bo eller har liten trädgård. Plus, det funkar även för matrester som man vanligtvis inte vill slänga i trädgårdskomposten.
Sammanfattningsvis
Rätta balansen mellan grönt och brunt, blanda in lite trädgårdsjord, och testa gärna nya metoder som bokashi. Det kanske låter som små detaljer – men när jag började göra så märkte jag att mina höstanemoner och jordgubbar blev gladare och starkare. Kanske är det bara jag, eller så är det nästa nivå i kompostvärlden.
Har du en speciell kompost-success story eller ett tips? Skriv i kommentarerna, alltid kul att höra andras erfarenheter. I väntan på nästa säsong – börja peta i komposten redan nu, din trädgård kommer tacka dig!