Det är lätt att tro att man vet hur man ska skydda sina växter mot sjukdomar, men ofta gör vi samma misstag om och om igen. Jag menar, vem har inte glömt att rotvattna rätt i stressen? På senaste tiden har jag märkt att många av mina vänner och kollegor i trädgårdsklubben snubblar på exakt samma punkter när det gäller växtsjukdomar — och det gör nog du också.
1. Övervattning – en klassiker som förstör mer än den hjälper
Att ge växterna för mycket vatten är nästan det vanligaste felet. Det låter kanske konstigt, men många tror att mer vatten = friskare plantor. Nej, nej. Det leder ofta till rotröta och svampsjukdomar. Jag har själv dränkt mina krukväxter när jag var stressad – och det slutade alltid med gulnande blad och dålig stämning. Här i Sverige där vi har fuktiga somrar räcker det ofta med mindre vatten än du tror.
2. Fel tidpunkt för behandling
När någon i vårt trädgårdsgäng upptäckt ett angrepp, verkar det alltid som att det är bråttom att hälla på med kemikalier eller huskurer direkt. Men – det är inte alltid bästa tillvägagångssättet. Vänta in rätt tidpunkt! Både svampsjukdomar och angrepp är ofta mildare om du kan agera i ett tidigt skede, men samtidigt riskerar du att göra mer skada än nytta med starka medel för tidigt. Jag har själv lärt mig att läsa på lite mer innan jag ställer mig och sprayar i panik.
3. Ignorera miljön runt omkring
Det är lätt att glömma att sjukdomar ofta trivs i dålig luftcirkulation och fuktiga skuggiga platser. Planterar du dina tomater eller pelargoner för tätt? Då finns stor risk att svampsjukdomar sprider sig fortare än du hinner säga ”bladlöss”. I min trädgård i Göteborg försöker jag göra små ”luftkanaler” och ta bort sjuka blad direkt när jag ser dem. Ingen måste bli perfekt på det, men det hjälper faktiskt.
4. Glöm inte förebyggande åtgärder
En sak som många kanske inte tänker på – förebygg är bättre än att bota. Jo, det låter som en klyscha, men att välja friska plantor, byta ut jord i krukor ibland och rengöra redskap är små saker som gör stor skillnad. Jag brukar dessutom använda nässelvatten som naturligt hjälpmedel – även om det inte är vetenskapligt bevisat fungerar det ofta som en bra boost.
Så vad gör du nu?
Det finns inget magiskt trick, men att undvika dessa vanliga misstag kan göra stor skillnad för dina växters hälsa. Månadsvis koll och lite tålamod är oftare bättre än en snabb reaktion som går överstyr. Kanske har du råkat ut för något av de här misstaget – eller har du egna tips som funkar? Skriv gärna i kommentarerna! Trädgården är ju trots allt lite av en ständig läroplats för oss alla.
kor och kladd, dränkt växt, spritt virus eller bara en oväntad torkperiod — sånt händer. men det betyder inte att allt är förlorat, bara att vi kan bli lite bättre nästa gång.