Har du provat att göra egen kompost? Här är allt du behöver veta!

Få koll på hur du enkelt gör egen kompost hemma i Sverige – tips, vanliga misstag och varför det är bra för både miljö och dina växter.

Visste du att nästan en tredjedel av allt matavfall i Sverige går rakt ner i soporna, trots att det går att göra helt fantastisk kompost av det? Jag började pyssla med egen kompost för några månader sen, mest för att minska på avfallet – men det blev mer än så. Plötsligt hade jag världens finaste jord till mina tomatplantor på balkongen. Vill du veta hur du kan göra detsamma? Då är det här texten för dig.

Varför kompostera hemma?

Det är lätt att glömma hur mycket matavfall vi faktiskt slänger. I städer som Stockholm eller Göteborg hamnar ofta skal, kaffesump och gamla grönsaker i soporna. Men all den här ”skräpet” är egentligen en guldgruva för jorden. Kompostering hjälper både miljön – genom att minska metanutsläpp från sopberg – och trädgården, eftersom du får näringsrik jord gratis.

Så kommer du igång med egen kompost

Jag vet, det låter kanske krångligt att hålla koll på vad som ska i och inte. Men enkelt sagt: börja med en behållare, eller gör en egen “komposthörna” i trädgården om du har en sådan.

  • Material: Grönsaker, frukt, kaffefilter, äggskal, trädgårdsavfall – allt ”brunt” och ”grönt” i balans. Undvik kött och mejeriprodukter, de luktar och lockar råttor.
  • Placering: Välj en skuggig plats med bra dränering. För mycket sol torkar ut komposten och för mycket vatten gör den för blöt.
  • Underhåll: Vänd om komposten någon gång i veckan för att få in luft – det hjälper processen att gå snabbare.

Min granne berättade förresten att hen la ett lager tidningspapper i botten för att hålla fukten på rätt nivå. Funkade tydligen riktigt bra, även om jag inte testat själv än.

Vanliga misstag och hur du undviker dem

När jag började gjorde jag flera klassiska misstag – slängde i för mycket frukt samtidigt, glömde att vända om och plötsligt luktade det lite väl mycket. Därför: undvik att blanda för mycket blött material i början. Kom ihåg; komposten ska lukta jordig, inte ruttet.

En annan grej jag upptäckte är att man inte behöver vara perfektionist. Det blir aldrig 100 % felfritt. I vårt bostadsområde i Malmö har många börjat kompostera – och vissa blir mer stökiga än andra, men det går det också.

Vad gör man med färdig kompost?

Efter några månader – kan vara 3 till 6 beroende på temperaturen – har du en mörk, smulig jord som doftar skog. Använd den till dina krukväxter, trädgårdsland eller balkonglådor. Själv brukar jag blanda den med vanlig planteringsjord, det blir en riktigt bra start för växterna.

Det känns bra att veta att man tillför något tillbaka till naturen i stället för att bara slänga bort. Kanske en liten detaljerad grej, men alldeles gratis och användbart.

Avslutande tankar

Jag vet inte om kompostering är för alla, men det är i alla fall värt ett försök. Kanske du har en balkong, kolonilott eller trädgård där det skulle funka? Om du redan komposterar – dela gärna dina tips eller misslyckanden i kommentarerna, tycker jag! Det är kul att höra andras erfarenheter medan man navigerar i detta.

Så, har du provat att göra egen kompost? Om inte, kanske det är dags att testa i sommar?