Alla som haft en trädgård vet att det vimlar av ”sanningar” som gått i arv från generation till generation. Men är allt verkligen sant? Jag har själv fallit för flera myter – tills jag testade och insåg att det var tvärtom. Kanske dags att sluta vattna dina tomatplantor enligt skolboken? Här är några gamla trädgårdsmyter som du kan släppa taget om redan idag.
Kanske vatten på morgonen är bäst – men inte alltid
Vi har alla hört det: ”Vattna på morgonen så undviker du svamp”. Jag gjorde det i flera år, men på min skuggsida, där solen knappt når, såg jag ändå mögel efter morgonvattning. En kollega berättade att kvällsvattning, speciellt under varma sommarkvällar, ofta fungerar lika bra för just deras chili och paprika. Det verkar som att växten och platsens specifika förhållanden spelar större roll än själva tiden på dygnet.
Gödsel i mängder? Nej, tack
många tror att kraftig näring bara gynnar växten, men för vissa växter kan det bli för mycket av det goda. Tomater gillar visserligen extra näring, men starkt övergödslade plantor kan bli toppiga och mindre produktiva. Se det som med oss människor — man behöver lagom dos, inte överdoser!
Jordens ph är inte alltid det viktigaste
Det pratas ofta om att justera jordens pH hela tiden, särskilt i odlingssamhällen. Visst, vissa växter som rododendron trivs i sur jord, men många vanliga grönsaker är rätt förlåtande. Min svåger, som har noll koll på pH, odlar ändå som en dröm med sin kunniga far och enkel köpt jord. Kanske kan fokus flyttas mer till dränering och jordstruktur än att kämpa med pH-värdet?
Plantera inte för tätt? Tja, det beror på
”Lämna gott om plats så att växterna kan andas.” Jo, men i mitt kvarter på Södermalm ser man ibland små, täta odlingar som skördar massor, särskilt när man pratar microgreens eller sallad. I en tät innerstadsträdgård kan det till och med gynna att plantera tätt, för att hålla ogräs borta och markfuktigheten på plats. Skillnaden ligger i växttypen och lokala förutsättningar, som sagt.
Slutligen: lita på din egen känsla
i slutändan är alla råd bara riktlinjer. Vad som funkar i Skåne kanske inte alls funkar i Norrland – för att ta ett exempel. Testa dig fram, prata med dina trädgårdsvänner, kolla vad dina grannar gör och läs men ta allt med en nypa salt. Många myter överlever för att de är enkla att följa, inte för att de alltid är sanna.
Så, vad av detta känner du igen? Dela gärna dina bästa mytbrytande tips i kommentarerna — vi behöver fler som vågar pröva nytt istället för att bara lita på gammal beprövad ”sanning”. Kanske sparar vi både tid och grödor på det!