Visste du att en bråkdel av matavfallet i svenska hushåll skulle kunna bli årets bästa gödning? Jag testade att göra egen kompost på balkongen för några månader sen – och vips: mina pelargoner såg piggare ut än nånsin. Det är faktiskt inte så krångligt som man tror, även om grannen på våningen ovanför säger att det luktar “annorlunda”.
Varför kompostera hemma?
Kompostering är ett enkelt sätt att minska ditt hushållsavfall och samtidigt få näringsrik jord till dina växter. Dessutom sparar du pengar på köpt gödning och bidrar till miljön. I Sverige kastas runt 1,3 miljoner ton matavfall per år—det är sjukt mycket, ellerhur? Senast jag läste funderade jag på hur lite av detta som faktiskt återanvänds hemma.
Så startar du din egen kompost – steg för steg
- Välj rätt plats. Om du bor i villa: en hörna i trädgården funkar fint. Bor du i lägenhet? Testa en liten kompostbehållare på balkongen eller ett kryddnära hörn i köket.
- Börja med lager. Komposten gillar blandning av “gröna” och “bruna” material. Gröna: matrester, kaffesump, gräsklipp. Bruna: torra löv, kartong, sågspån.
- Skötsel. Rör om då och då – det hjälper syret att nå alla delar. Vattna om det känns torrt, men det ska inte bli blött och geggigt.
- Tålamod. Det tar några månader innan du kan använda jorden. Men det är värt väntan – den där doften av frisk, jordig skog är svårslagen.
Vad ska du undvika i komposten?
Lurar på om man kan slänga alla rester? Nä, undvik kött, mejeriprodukter och oljor. De lockar till sig råttor och andra ovälkomna gäster. Också bäst att skippa stora ben och citrusfruktskal om du vill ha en snabb process.
Tips från någon som försökt
Jag testade först med en vanlig hink på balkongen – det blev lite för blött. Då min kollega tipsade om maskkompost (vermiculture) och jag skaffade röda daggmaskar. Skillnaden? Grymt! Maskarna gör jobbet snabbare och luktar knappt alls. Kan vara värt att kolla upp om du är nyfiken.
Sen kan det vara svårt att veta när man ska börja använda den färdiga jorden. Mitt tips: använd komposten i krukor först, och pröva lite successivt på rabatten. Mina tomater blev gladare när jag bytte ut en del jord mot egen kompost – kanske bara tillfällighet, men känner ändå skillnaden.
Slutord
Alltså, kompostering hemma är inte raketforskning. Du sparar sopor, får bättre jord och hjälper miljön. Om du inte provat än – varför inte starta nu i helgen? Vem vet, kanske du också får grannar som frågar hur du lyckas få så fina växter?
Har du testat kompostera? Dela gärna dina bästa tips eller utmaningar i kommentarerna – jag är nyfiken på hur ni gör!