Har du någonsin funderat på att börja kompostera själv, men känt att det verkar krångligt eller tidskrävande? Du är inte ensam. Jag var där för några månader sen – fyllde på säckar med trädgårdsavfall men fick aldrig till den där perfekta komposthögen. Men så testade jag ett enkelt trick som gjorde all skillnad. Nu vill jag dela med mig, för det här borde vara allas lilla hemlighet i trädgården.
Varför kompostera? Förutom att minska sopberget
Att göra egen kompost är inte bara bra för miljön – det gör också underverk för din trädgård. Det handlar om att ge jorden liv och näring på naturligt sätt. Jord förbättras av mikroorganismer och näringsämnena i komposten hjälper dina växter att växa bättre och bli starkare. I Stockholm har vi faktiskt börjat se allt fler stadsodlare som swishar till kompostgymnasier för kurser i detta, så håll i dig – det är på riktigt roligt.
Det enkla tricket: rätt balans mellan grönt och brunt
Jag minns när jag fick höra att man ska blanda grönt (som matrester och gräsklipp) med brunt (torrt löv och kvistar) ungefär 50/50. Låter fancy, men så här gör jag:
- Grönt: kaffefilter, frukt- & grönsaksrester, färskt gräs
- Brunt: tjocka löv, kvistar, kartonger (utan färg och plast)
Jag brukar skaffa mig en liten hink för köksavfall (finns bra på IKEA förresten) och sen samlar jag brunt i en säck på gården. När jag bygger komposthögen – varvar jag dem lite slumpmässigt. Att röra om då och då är viktigt, men ärligt — ibland glömmer jag. Komposten klarar sig oftast ändå.
Välj rätt plats för din kompost
Här i Sverige vill man inte ha komposten för blöt – särskilt inte under hösten när det regnar och snön kommer tidigt. Jag satte min kompost i ett hörn av trädgården som får lite skugga, så det inte torkar ut på sommaren, men inte är en lerig soptipp. Några kompisar i Uppsala rekommenderar en täckt kompostbehållare för att hålla regn borta och snabba på processen.
Så vet du att det funkar – och vad ska du undvika?
När komposten börjar bli varm och doftar lite jordigt – grattis, du är på rätt väg. Det här brukar ta 3–6 månader beroende på årstid och hur aktiv du är med att vända. Slarva däremot inte med att undvika kött, fisk och feta matrester – de brukar dra till sig råttor och oönskade gäster. Och tro mig, jag har olyckligtvis testat det.
Om du är nyfiken på att prova, börja smått. Köp en enkel kompostbehållare eller bygg en själv av träpallar. Hör med grannen om du kan få lite löv eller kvistar – det är ett bra sätt att komma igång utan extra kostnad. Sen är det bara att vänta och se hur magin händer.
Så, har du någon egen komposthistoria eller tips? Skriv gärna i kommentarerna – det är alltid kul att höra hur andra gör, särskilt här i vårt kalla men gröna Sverige. Kanske kan vi tillsammans bli lite bättre på att minska vårt avfall och få grönare trädgårdar.
i alla fall – tiden att börja är nu, oavsett om du bor i Göteborg, Malmö eller någonstans i Dalarna. Komposten väntar!