kompostering låter ju som något enkelt – släng bara allt matavfall i en låda och vänta på jord. Men det är inte helt så lätt som man kanske tror, speciellt om man vill ha en riktigt bra, näringsrik och doftfri kompost. på slutet vill man ju ha något som gör trädgården eller balkongen grön och fin, eller hur?
Varför kompostera – vad är grejen?
min mamma brukade alltid säga att ”ingenting går till spillo” när det gällde matrester, och det stämmer faktiskt riktigt bra. när du komposterar förvandlas ditt matavfall till jordfärgade skatter som dina växter älskar. det minskar också avfallet som hamnar på tippen – vilket är bra för miljön och plånboken.
Hur fungerar det egentligen?
kort och gott: kompostering är en naturlig nedbrytningsprocess där mikroorganismer, maskar och andra smådjur bryter ner organiskt material till mull. men för att det ska funka bra behöver du ha rätt balans mellan ”gröna” och ”bruna” material – alltså kväverikt och kolrikt avfall.
- Gröna material: färska grönsaksrester, kaffesump, gräsklipp – allt med mycket kväve.
- Bruna material: löv, halm, kartong, kvistar – rika på kol.
mitt tips är att alltid varva dessa lager – annars riskerar du att det luktar illa eller att det blir för torrt och processen stannar av. jag har testat att bara slänga i matrester utan att tänka på ”brunt” och då skedde inte mycket. kör man däremot på båda, så sätter det fart rätt snabbt.
Vilken typ av kompost passar dig?
bor du i lägenhet i Stockholm kanske en liten bokashikompost är smidig – den fermenterar matavfall och funkar inne. eller om du har kolonilott i Göteborg räcker det kanske med en traditionell komposthög.
- Kompostbehållare: finns i olika storlekar och material, praktiska när man vill ha det prydligt.
- Bokashi: fermenterar avfallet med hjälp av speciella mjölksyrabakterier.
- Trädgårdskompost: en klassisk hög eller låda ute.
Vanliga problem – och hur du löser dem
ofta hör jag att folk klagar på lukt eller att komposten är för långsam. vet du, för mycket fukt eller fel balans leder lätt till syrebrist och då börjar det lukta som en gammal gympaväska. lösningen? vänd i komposten regelbundet och lägg till mer ”brunt” som torra löv eller papper. sen kan du testa att ha den på en lite soligare plats – värme gör susen.
Hur vet man att komposten är klar?
många frågar mig hur man kan veta när komposten är redo att användas i trädgården. jo, det ska dofta jordigt och lukta friskt, inte som maten du lade i från början. när materialet är smuligt och mörkt är det klart att användas. brukar ta några månader under sommaren – men kan ta längre tid i kallare klimat, så ge inte upp direkt.
Slutord – dags att starta din egna gröna oas
allt som allt är kompostering inte raketforskning, men ändå skönt med lite koll innan man kör igång så man slipper otrevliga överraskningar. pröva dig fram, fråga grannen om tips eller gå med i en lokal trädgårdsgrupp – i vårt chatforum diskuterade vi just olika sätt att få igång komposten under vintern. Så, varför inte börja redan idag? din trädgård (och planeten) kommer att tacka dig. korregerar gärna mig själv om jag missat något, men i stort är det väl så här det funkar… eller?