Har du någon gång stått i trädgården och känt att det saknas nåt, fast du inte vet vad? Jag har varit där – lika ofta. Men faktum är att det inte behöver krävas en fullständig makeover eller dyr design för att skapa magi. Små justeringar kan göra underverk, och det är ofta enklare än man tror.
1. Lek med färg – utan att byta allt
En sak som min kollega på jobbet alltid brukar säga är att färg sätter stämningen. Tänk att byta ut några krukor från vanlig grå till röda, gula eller djupa blå. Eller kanske plantera några perenner som blommar i oväntade nyanser – som nepeta eller alunrot. Jag provade det förra sommaren och det blev en helt ny vibe på uteplatsen, även fast jag bara bytte några få växter.
2. Skapa små ”rum” i trädgården
Visste du att trädgården känns större när man skapar tydliga små ytor? Det kan vara en kort häck, en låg spaljé eller till och med en enkel bänk som delar av en del från resten. Månaderna innan midsommar testade jag att sätta upp en flätad pilhäck bara runt hörnet där jag sitter och läser – och plötsligt blev det mycket mysigare, som ett eget litet krypin.
3. Belysning i mindre skala
Solen går ner tidigt nu, speciellt här uppe i Skandinavien, och det är lätt att känna att trädgården bara dör med mörkret. Men det behövs egentligen bara några solcellslyktor, eller en ljusslinga i buskarna. Jag har sett hur en granne satte ljusslingor runt sina björkar och det blev som en liten oas. Det gör skillnad – om än kanske lite subtilt, men värt ett försök.
4. Ta hjälp av naturen – mer än du tror
Har du provat att låta några delar av gräsmattan vara lite vildare? Jag vet, det går emot allt man lär sig, men vildblommor, klöver och andra ”ogräs” är superbra för pollinerare och ger en levande trädgård. Dessutom sparar man tid på gräsklippning. I våras lät jag en del av tomten vara orörd och det blev spot on för fjärilar och humlor – så vackert att titta på.
Tips för att komma igång
- Titta på din trädgård med nya ögon – vad känns mest tråkigt eller tomt?
- Börja småskaligt – byt några krukor eller lägg till ett belysningsobjekt.
- Testa olika planter – några dagar senare vet du om det känns rätt.
- Var inte rädd för att misslyckas – lär dig av vad som inte funkar.
Sammanfattningsvis kan små förändringar skapa stor skillnad, och det behöver inte kosta en förmögenhet. Kanske beror det på att man rent mentalt lättare känner ägandeskap när man själv har provat och justerat, än när man följer perfekta råd från tidningar. Jag vågar säga att det här funkar för de flesta, i alla fall i vår svenska trädgårdsmiljö.
har du egna knep för att piffa trädgården? Släng in en kommentar, det är alltid kul att höra hur andra gör.