Alla som har en trädgård vet hur frustrerande det är när oinbjudna skadedjur förstör ens gröna oas. Bara förra veckan såg jag hur en hel rabatt blev uppäten av sniglar – och jag tänkte, nu får det fan vara nog. Men att bli av med skadedjur handlar inte alltid om dyra kemikalier eller jobbiga fällor. Jag har testat en hel del, och här kommer några knep som faktiskt fungerar (åtminstone för mig, men kanske du har tur också).
1. Plantera smart – dra nytta av naturens egna försvar
Visste du att vissa växter kan skrämma bort skadedjur? Min granne brukar plantera ringblommor runt tomaten – och det verkar funka mot bladlöss. Även lavendel och krasse är kända för att hålla borta oönskade insekter. Det är som en naturlig barriär, och dessutom luktar det gott när man går förbi.
2. Sniglar – älskar fukt men hatar grus
Sniglar är ett riktigt gissel i många svenska trädgårdar, särskilt efter regniga nätter. Jag provade att strö ut grovt grus runt mina plantor – det verkar vara en slags pirra för dem. De tar sig helt enkelt inte fram över det skarpa underlaget. Och det bästa? Det är billigt och giftfritt.
3. Ta hjälp av små kompisar
Kanske låter det konstigt, men vissa insekter är dina bästa vänner i kampen mot skadedjur. Nyckelpigor, till exempel, äter löss som en stenåldersätare på söt godis. Jag har medvetet försökt locka till mig dem genom att ha några höga växter där de kan gömma sig. Funkar förvånansvärt bra.
4. Undvik övervattning
Det här var något jag aldrig trodde på först, men övervattning skapar perfekta förhållanden för fästingar och andra kryp. Mamma brukade alltid säga: ”fukt är som godis för skadedjur”, och hon hade nog rätt. Så håll koll på vattningen – det hjälper både plantorna och dig.
5. Hemmagjorda spray och fällor
Vill du undvika kemikalier? Jag brukar blanda vatten med lite vitlöksjuice eller stark lök och spraya på mina växter. Skadedjuren verkar inte gilla lukten alls. Också, små öl-fällor för sniglar är ett klassiskt knep som funkar om du är beredd att tömma dem då och då.
Det finns alltså många sätt att jobba med naturen i stället för mot den. Okej, det kanske inte är 100 % hundraprocentigt varje gång – men när man testat en del grejer från olika håll så märker man vad som hjälper just i sin egen trädgård. Kanske du får lite inspiration härifrån?
Har du själv några svärdstricks för att bli av med trädgårdskräk? Dela gärna i kommentarerna, eller spara artikeln till nästa gång du ser sniglarna smyga!