Alla har vi hört dem – de där små “sanningarna” som knappast ifrågasätts i trädgårdssnacket. Men vad är egentligen sant, och vad är bara gamla myter som fått leva kvar? På sistone har jag, efter att ha hört allt från grannen till en känd trädgårdsexpert, börjat ifrågasätta fler och fler av dessa påståenden. Så här kommer en uppdaterad bild på några vanliga trädgårdsmyter – som kanske kan få dig att tänka om.
Myt 1: ”Du ska aldrig vattna på bladverket – annars ruttnar växten”
Det här är något jag hört sen jag var liten – vattna inte bladen, annars blir det “bladröta” eller svamp. Men faktiskt, experter menar att det beror på vilken växt det handlar om. Många sorter klarar det fint, och ibland kan bladvattning rent av hjälpa till att hålla luften fuktig under varma dagar. Så, kanske dags att sluta oroa sig så mycket? Eller åtminstone anpassa efter växtens behov.
Myt 2: ”Komposten är bäst med bara trädgårdsavfall”
Jag har alltid hört att man ska undvika köksavfall i komposten – tänk bara på kvalster och råttor. Men faktum är att en välskött kompost gärna kan innehålla lite matrester, särskilt grönsaks- och fruktskal. Det ger näring som trädgården älskar – men ja, du måste täcka över ordentligt och rätta till balansen mellan grönt och brunt material. Så att säga “bara trädgårdsavfall” stämmer inte helt längre.
Myt 3: ”Gräsmattan måste klippas ofta – minst en gång i veckan under sommaren”
Det där låter ju bra i teorin, men i praktiken är det inte alltid det bästa. Om du klipper för ofta, och speciellt för kort, stressar du gräset och det kan bli brunare och öppnare för ogräs. Min kollega i Stockholm tipsade om att låta gräset bli lite högre, typ minst 5 cm, och klippa lite mer sällan. Resultatet? Mycket grönare och tåligare gräsmatta.
Fem snabba tips att fundera på – före du litar fullt på ’traditionen’
- Observera din trädgård – inte alla råd funkar i alla klimat eller jordar
- Var inte rädd för att experimentera lite – vissa “fel” kan bli nya favoriter
- Fråga lokala odlargrupper eller trädgårdsmästare – de känner till Skandinaviska förutsättningar bäst
- Tänk på att miljön förändras – sådan som fungerade på 80-talet kanske känns föråldrat nu
- Vattna smart – ofta men sparsamt, undvik övervattning men glöm inte att stötta växten vid torka
Så ja, kanske var det dags att släppa några av de där gamla myterna vi är vana vid. Eller åtminstone fundera lite extra innan du kör på ett råd bara för att det “alltid” har varit så. Egentligen är växterna mer förlåtande än vi tror – och trädgårdslivet kan bli både lättare och roligare om man vågar ifrågasätta. Min erfarenhet säger – testa dig fram, och glöm inte att en vildvuxen trädgård också kan vara charmig.
Har du någon trädgårdsmyt du själv trodde på men senare slutat med? Dela gärna i kommentarerna, kanske hjälper vi varandra att bli lite bättre på det här med gröna fingrar!