Trädgårdssuccé: Så enkelt undviker du skadedjur i din odling

Upptäck smarta och enkla sätt att hålla skadedjur borta från din odling i Sverige. Tipsen funkar för både proffs och nybörjare.

Skadedjur — det är nästan som en oinbjuden gäst som förstöra hela trädgårdsfesten. Ibland känns det som att oavsett vad man gör, så hittar sniglarna eller bladlössen rätt till just dina plantor. Men det behöver inte vara så krångligt att hålla dem borta. faktiskt har jag lärt mig några enkla knep som funkar ganska bra, även när man inte är någon expert.

Varför skadedjur gillar din trädgård

Många tror att skadedjur dyker upp för att man är slarvig med odlingen — men det stämmer inte alltid. Skadedjuren är ofta lockade av näring och skydd. Om du till exempel göder för mycket med kväverik näring, då blir bladen extra saftiga och attraktiva för bladlöss.

Vädret spelar också roll, fast det är klart — i Sverige kan det ju bli lite väl blött och fuktigt ibland, vilket gynnar sniglar. Min granne i Värmland klagar alltid på det efter regniga somrar.

Simpelt men effektivt: Förebyggande åtgärder

  • Rengöring och rensning — Plocka bort döda blad och luckra jorden. Att minska antalet gömställen för skadedjur är halva jobbet redan där.
  • Växtrotation — Plantera inte samma gröda på samma plats varje år. Det ställer till det för skadedjuren som specialiserat sig på en viss växt.
  • Plantera naturliga fiender — Ringblommor, tagetes och vissa örter som mynta eller basilika kan skrämma bort oönskade insekter. Vår lokala plantskola i Malmö säljer alltid dessa som “naturens egna bekämpare”.
  • Koltrast och igelkott — Det kan låta konstigt men att ha lite vilda djur i närheten hjälper faktiskt. De älskar att käka sniglar och larver.

När skadedjuren redan är här – vad gör man då?

Det händer ju såklart att dessa små otäcka djur redan invaderat dina tomater eller gurkor. Men panikera inte direkt. Jag brukar börja med att prova handplockning — det tar tid, men är miljövänligt och effektivt. För sniglar kan man lägga ut öl-fällor, eller prova med kaffesump runt plantorna (inte säker på att det funkar på alla, men i alla fall på några sorter).

Vill man gå vidare utan att spraya kemikalier kan man använda insektsmedel baserade på naturliga ämnen. Jag testade nyligen ett medel från ett svenskt ekoföretag — ganska bra resultat, fast behöver tydligen upprepas oftare än kemikalier.

Extra tips för den svenska trädgårdsmästaren

I vårt klimat är det smart att planera odlingen efter årstider och väder. Täckodling med halm, som jag lärde mig på en lokal kurs i Göteborg, hjälper både mot uttorkning och håller sniglar borta. Plus att jorden blir bättre på sikt.

Kom ihåg att trädgård handlar mycket om tålamod och att prova sig fram. Kanske är det inte varje år man får till en buggfri odling — men när det väl funkar är det värt allt möda.

Så, testa några av de här tipsen i din trädgård i år. Och om du har egna knep mot skadedjur — dela gärna! Det blir roligare när man hjälper varandra. Nu till våren — dags att göra trädgården redo, eller hur?