Alla som har hållit på med växter i Sverige vet – det är lätt att få in någon infektion eller ohyra i sina krukor eller trädgårdsland. Men ofta gör vi samma misstag om och om igen, och plantorna får lida i onödan. På min gård i Skåne hände det förra året: jag trodde jag gjort allt rätt, men ändå blev bladen fläckiga och det spred sig. Kanske för att jag missade just några enkla grejer?
Vanliga misstag som gör att sjukdomar tar över
- Övervattning: I vårt klimat kan det vara frestande att vattna ofta – särskilt när hösten kommer och det är fuktigt ute. Men rötter älskar inte att sitta blöta. Där växer lätt svamp och röta, och då är det kört.
- Dålig luftcirkulation: Min granne i Uppsala hade problemet i sin balkongodling – alla växter stod trångt, och luften kunde inte röra sig. Resultat? Mögel och löss som spreds snabbt.
- Brist på variation: När man odlar samma sort på samma plats kan jorden bli ”utmattad” och svag för specifika sjukdomar. Rotationsodling är en bra grej, fast kanske inte alla orkar.
Så bekämpar du problemen smart och hållbart
Det enklaste tipset är att förebygga. Jag älskar organisk gödsel från mina lokala gröna butiker i Stockholm – hälsosamma växter är mindre sjuka. Och vattna hellre lite oftare och lite mindre än tvärtom.
Följ också med i nåt av trädgårdschatten på Facebook som flest i ditt län hänger i – jag fick massa bra tips om ekologiska sprayer mot svamp på rosor där förra våren. Fördelen med såna råd är att de är anpassade för vårt svenska klimat, inte bara nåt från USA.
En snabb lista för att slippa plant-skräck
- Ventilera alltid växthuset eller rummet där du har plantorna
- Använd ett rent redskap när du klipper bort skadade blad
- Välj växter som passar vår svenska jordmån och klimatet
- Plantera om då och då – frisk jord gör underverk
- Håll koll på vattenmängden, särskilt när regnet hänger i luften
Jag vet inte om det funkar för alla, men för mig gjorde dessa enkla knep stor skillnad. Också – ibland räcker det med att bara flytta plantan till en soligare plats. Det är bara att testa och se… Mamma brukade säga att man lär sig bäst av misstagen.
Har du egna tips eller en galen plant-historia? Dela gärna i kommentarerna, så blir det lättare för oss alla att slippa sjukdomar och njuta mer av våra gröna vänner i sommar.