Vad är det med just fjärilspylar och bladlöss? De verkar dyka upp när du minst väntar dig det — och förstör gärna dina fina plantor. Jag vet, det är frustrerande. Men för ett par månader sedan började jag testa några ovanliga, nästan hemliga metoder som faktiskt funkar, åtminstone på min balkong i Stockholm. Vill du slippa dessa små ovälkomna gäster? Häng med, jag delar några oväntade tips som kan göra skillnad.
Varför lockas fjärilspylar och bladlöss till dina växter?
Det handlar mest om näring och miljö. Fjärilspylar — eller kålfjärilslarver som de egentligen heter — älskar kålväxter och liknande, där bladlössen gärna håller till. De dras till stressade plantor som är svaga eller har lite fukt. Och när vädret är lagom varmt och fuktigt, då trivs de som bäst.
Så om du tror det bara är otur när de dyker upp — kanske är det något i din odlingsmiljö som inbjuder dem. Här nedanför några tips som hjälper dig ändra på det!
5 oväntade knep som kan hålla dem borta
- Plantera luktväxter bredvid – mynta, lavendel eller prästkrage kan faktiskt skrämma bort bladlöss och kålfjärilslarver. Köpte själv några små plantor hos Plantagen här i Uppsala och har märkt skillnad.
- Så insektsätande växter – vissa blommor lockar till sig nyckelpigor som älskar bladlöss. Det blev ett slags naturligt försvar för mig. Fast det verkar funka bäst om du har lite grönt runt om, inte bara enstaka krukor.
- Spraya med såpvatten – nej, inte vad som helst utan en blandning med lite grön såpa. Jag testade på tomatplantorna förra sommaren och det försvann en hel del bladlöss på några dagar. Dock var jag tvungen att spraya flera gånger, så tålamod krävs.
- Ta hjälp av ört-teer – nässel- eller kamomillte kan användas som spray för att stärka plantorna och störa insekterna. En kollega i Malmö svär på detta, fast jag är inte helt säker att det alltid funkar.
- Håll koll på jorden och fukten – övervattning är en magnet för skadedjur. Jag brukade vattna lite för mycket, tror det gjorde växterna mer mottagliga. Lite bättre balans har hjälpt, fast det är inte alltid lätt att hitta den exakta mängden.
Vad ska man undvika?
Gifter och starka kemikalier känner jag mig rätt skeptisk till — dels för miljön, dels för smaken om du odlar ätbara växter. Dessutom brukar de krypa tillbaka efter några veckor. I Sverige finns dessutom ganska strikta regler kring användning av bekämpningsmedel hemma, så ofta är naturliga metoder ändå bäst.
Vad har jag lärt mig?
Ingen metod är perfekt, och kanske är jag bara lyckligt lottad. Men kombinationen av några av ovan knep gör att jag märkbart har fått färre bladlöss och pylar på både balkongen och kolonilotten. I alla fall i år.
Vill du prova själv — börja smått och testa vad som funkar för just dina växter och klimatet i din del av landet. Och dela gärna dina egna tips, det finns alltid något nytt att lära!