Kan ditt trädgårdsavfall bli till guld? Så här lyckas du med kompostering

Upptäck hur du med några enkla steg kan förvandla trädgårdsavfall till näringsrik jord – kompostering som funkar i Sverige, även för nybörjare!

Har du någonsin stått där med en hög vissna löv och tänkt ”Vad göra med allt detta?” – jo, jag har. för några månader sen började jag faktiskt kompostera hemma i min lilla trädgård i Stockholm, och vet du vad? Det behöver inte vara så svårt eller tråkigt som man tror. Kompostering är liksom naturens egen återvinning – fast hemma i din rabatt.

Varför kompostera egentligen?

Förutom att minska mängden sopor som lastas på våra tipsstationer – vilket min kollega från Malmö påpekade häromveckan – så förbättrar kompostering jordens kvalitet rejält. Det är ett naturligt sätt att återföra näring, förbättra jordens struktur och spara pengar på dyra jordförbättrare. Vissa säger att det inte funkar i vårt nordliga klimat, men det gör det – bara man vet hur.

Så lyckas du – 3 enkla steg

  • Blanda brunt och grönt: Brunt betyder torrt och kolrikt, som löv, halm eller pappersbitar. Grönt är rikt på kväve – t.ex. gräsklipp, matrester eller färska växtdelar. Balansen är viktig för att få fart på nedbrytningen.
  • Luft och fukt: Komposten ska inte vara för blöt men inte torr heller. Jag gjorde misstaget att vattna för mycket i våras – det blev mer gegga än jord. Och glöm inte att röra om då och då så att syret kommer till alla delar.
  • Välj rätt plats och behållare: Jag kör med en enkel, öppen behållare nära staketet hemma på Lidingö. Vissa använder fancy komposteringskärl, men det funkar lika bra med en gammal trälåda eller bara en hög i hörnet av trädgården.

Mina bästa tips, som kan spara dig tid (och kanske tålamod)

  • Undvik att lägga i för mycket fett från matrester – det slår snabbt i luktproblem.
  • Har du småkryp som stör? En bit nät över komposten kan hjälpa.
  • Vill du snabba på processen? Hacka eller klipp ner grova bitar innan du lägger dem i komposten.
  • Vissa använder bokashi för att jäsa matavfall först – det är poppis i Malmö, men kanske inte nödvändigt för nybörjare.

Kompostering i Sverige – är det verkligen värt besväret?

Min mamma brukar säga att ”det där tjafset med kompostering tar mer tid än det smakar”, och ibland känner jag det där själv när vintern dröjer sig kvar och allt går långsamt. men när våren väl kommer och jag ser hur min egen jord blir mer levande – det ger något tillbaka. och med tanke på hur mycket vi konsumerar och slänger i vårt samhälle, kanske det är värt ett försök?

Håller du på med kompostering redan? Har du några knep eller ”fail stories”? Dela gärna nedanför – vi kan alla lära oss något nytt.

Så, i stort sett – ja, ditt trädgårdsavfall kan faktiskt bli till guld, bara du orkar börja. Och ja, det är kanske inte alltid glamouröst, men det gör skillnad. Vi hörs i kommentarerna!